covid důsledky

Na konci minulého roku jsem ztratil čich. Dva dny jsem se cítil jako nachlazený, ale nejspíš to byl Covid. Na první očkování jsem musel čekat až do května a druhé jsem dostal letos v červnu. Po celou dobu jsem necítil ani vůně ani zápachy. Výhodné to bylo na výletě u kravína … Jinak mě to ale štvalo.
Nedávno, dva týdny po druhé dávce očkování Pfizerem,  jsem si všimnul, že občas už něco opět cítím. Ale jako bych si ty známé vůně nepamatoval. A tak trénuji vůni svého parfému, čichám ke kytkám, ke krémům atd. Postupně se mi to zlepšuje.
Nejsem covidový odborník ani lékař, ale vysvětluji si to tak, že můj organismus si čich sám (během té půlroční doby) regenerovat nedokázal. Po očkování se zřejmě můj imunitní systém naučil po lépe rozpoznávat viry Covidu a zlikvidoval jejich zbytek v těle (nebo zafungoval nějaký jiný mechanismus regenerace čichu). Časově se to ale shoduje naprosto přesně s vytvořením plné imunity po druhém očkování.
To celé ve mě vyvolává ještě další otázky. Pomůže očkování také s léčením covidových následků, jako je únavový syndrom, poškození plic, srdce apod.? Pokud ano, měli by se všichni, co prodělali Covid (ve svém vlastním zájmu) očkovat? Podle mého odhadu by se mohli rychleji zotavit a mohli by nést i menší následky (poranění vnitřních orgánů se zregenerují rychleji). Jak ale zdůrazňuji. Moje pozorování musí vysvětlit především odborníci a odborné studie. To co popisuji je jen empirické zjištění jednotlivce.
No, každopádně jsem z tím navracením čichu po očkování velice spokojený. To další beru jako případný bonus očkování.

Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika